Asadar, ti-ai rezervat vacanta de Revelion in Statiunea Bansko si nu poti sa nu te gandesti la seara cea mare si la ce vei manca atunci. Poate nu ai mai fost niciodata in Bulgaria si nu esti familiarizat cu bucataria lor traditionala. Fii fara griji, caci in articolul de mai jos te vom informa si pregati pentru cel mai frumos sejur din viata ta.
In doar cateva cuvinte, mancarea traditionala bulgareasca este absolut delicioasa, si sa veti lamuri sinnguri odata ajunsi in fata farfuriilor. Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca bulgarii inca gatesc cu alimente proaspete, produse si ingrediente crescute in mod natural, organic. Daca am incerca sa definim scurt mancarea lor, am spune ca este o suita de preparate gatite incet, folosind o cantitate generoasa de legume si condimente pline de arome.
Bucataria traditionala bulgareasca
Aceasta mancare a fost influentata semnificativ de bucatariile turceasca, greceasca si europeana, cu precadere italiana si mediteraneana. Asta va poate ajuta sa va faceti o idee despre ce preparate urmeaza sa gustati si sa va dati seama din start daca o sa va placa sa nu. Indragiti vreuna din bucatariile de mai sus? Daca da, atunci si mancarea bulgareasca va deveni preferata voastra. Bucataria traditionala bulgareasca foloseste foarte multe plante si condimente, multe arome si de obicei necesita un timp indelungat de preparare, folosind retete complexe. Intr-o vacanta la munte, de revelion, cand aerul rece si efortul indelungat va obosesc si va molesesc, imaginati-va ca va apare pe masa un vas de lut cu o tocanita delicioasa si aburinda. Este masa perfecta!
Ce mananca bulgarii de obicei?
In primul rand, masa este foarte importanta pentru ei si cu siguranta nu o trateaza cu superficialitate. Fiecarui preparat i se acorda atentia cuvenita si masa este bogata, cu mai multe feluri. O sa inceapa de fiecare data cu un aperitiv care va reflecta perfect anotimpul in care va aflati si care poate fi o salata, sau legume proaspete, pregatite pe gratar, murate sau marinate, apoi masline, paste si sosuri pe care le puteti intinde pe paine, din nou traditionala.
Apoi, veti servi obligatoriu un tip de carne pentru felul principal. Cele mai cautate sunt puiul si porcul, de regula serviti cu cartofi, orez sau varza ca garnitura. Bulgarii mananca si vita sau peste insa acestea nu sunt foarte populare, in parte datorita pretului ridicat si partial pentru ca nu fac parte din dieta lor zilnica. Mielul este si el un preparat de cinste in inima bucatariei bulgaresti, si totusi nu este consumat regulat ci mai degraba la mese festive, de sarbatori.
Bautura traditionala bulgareasca este rachiul, un alcool tare care seamana cu brandy sau grappa. In general acesta este facut din struguri si are alcool in proportie de 40%. Chiar daca schiati sau nu cat sunteti in statiunea Bansko, un pahar de rachiu o sa va incalzeasca cu siguranta si o sa va dea o stare de spirit atat de buna, incat simtiti ca nu va lipseste nimic.
Productie locala
Dupa cum spuneam, bulgarilor le place sa gateasca natural si delicios. Urmatoarele alimente sunt produse local si deci au un gust excelent, dand savoare bucatariei traditionale.
In ceea ce priveste carnea, veti putea gusta o varietate de preparate ce includ porc, vita, miel, pui, strut si peste, toate fiind produse locale. Principalul aliment din gama de lactate pe care il veti intalni in tot soiul de mancaruri traditionale bulgaresti este iaurtul, produs in cantitati enorme, astfel incat sa satisfaca cererea la fel de mare. Iaurtul este urmat de lapte si branza. Laptele de vaca este cel mai popular, dar se produce si lapte de oaie, capra si bivolita. La capitolul legume, orez si porumb stam foarte bine, fiind alimente de ce folosesc foarte des in mancaruri. Ca exemplu, va puteti astepta sa mancati catofi, varza (alba sau rosie), morcovi, rosii, ardei grasi, vinete, castraveti, usturoi, dovlecei, ceapa, mazare, praz, spanac, conopida, salata, ridichii, masline, ciuperci etc.
Fructele sunt si ele apreciate si folosite la masa. O sa va infruptati si siguranta din mere, visine, cirese, zmeura, capsuni, afine, fructe de padure, piersici, pere, prune, caise, pepeni, struguri, si multe altele la fel de dulci si delicioase.
Ce nu trebuie sub nicio forma sa ratati in vacanta voastra in Bulgaria?
Desi e greu sa facem un clasament, stim din capul locului ca sunt anumite preparate pe care trebuie sa le incercati odata ajunsi in Bulgaria. Bineinteles, nu va limitati la recomandarile noastre, simtiti-va liberi sa incercati mult mai multe gusturi si combinatii de arome.
Lyutenitsa – un adevart deliciu facut din ardei grasi, rosii, ceapa, piper, ulei de floarea soarelui si sare. Poate fi de-a dreptul iute sau din contra, mai dulce, insa oricum este delicios. Il puteti manca pe paine.
Baklava – un preparat ce sigur va este cunoscut din bucataria turceasca si pe care nu trebuie sa il ratati in varianta bulgareasca. Va asiguram de pe acum ca o sa va lingeti pe degete.
Banitsa – un fel de placinta traditionala, foarte simpla ca reteta insa greu de recreat fara practica. O puteti incerca in mai multe sortimente, in functie de umplutura – branza, varza, spanac, dovleac.
Bob chorba – o supa traditionala de fasole
Patatnik – o placita de cartofi, facuta din cartofi dati prin razatoarel, ou, ceapa, sare si piper.
Shopska salad – este probabil cea mai faimoasa salata, numita salata ciobanului, plina de legume si mangaiata de felii de branza data prin razatoare.
Sarmi – sunt mici sarmale facute de regula din carne de porc, vita sau o combinatie intre cele doua, invelite in foaie de vita (proaspete sau murate) si servite reci cu iaurt.
Dupa cum vedeti, este cazul sa va pregatiti dinainte, pentru ca probabil va veti intoarce acasa cu 1-2 kilograme in plus, asta daca nu le dati jos pe partie. Vacanta de Revelion in statiunea Bansko va fi completata atat de frumos de mesele delicioase incat o sa vreti sa reveniti fara ca macar sa fi plecat. Chiar daca nu sunteti gurmazi, cel mai probabil veti invata sa apreciati mancarea plina de savoare si un paharel de rachiu la final.
Statiunea Bansko este centrul sporturilor de iarna din zona de sud-est a Bulgariei , rezervatie naturala inclusa in patrimoniul UNESCO. Statiunea montana cea mai noua si cu cea mai rapida dezvoltare, Bansko gazduieste anual peste 1.300.000 de turisti. O scurta plimbare prin acest oras, va arata in ce masura lucrurile s-au schimbat in ultimii ani. Au aparut foarte multi investitori care au construit hoteluri, vile, apartamente, restaurante destinate turistilor veniti la ski sau celor care isi doresc sa petreaca vacanta de iarna la munte. Statiunea Bansko din Bulgaria este inconjurata de Muntii Pirin, Rila si Rodopi si este la doar o ora de aeroportul international din Sofia. Bansko putem spune ca este un amestec de case vechi cu strazi pietruite si hoteluri moderne, de lux. Chiar si asa orasul nu si-a pierdut farmecul vechi si istoria plina de cultura, pe care localnicii sunt fericiti sa v-o spuna intotdeauna. Investitiile masive din ultima perioada au facut din Bansko o statiune cunoscuta in toata Europa si au transformat orasul intre favoritele pentru organizarea Cupei Mondiale de Ski din anul 2014. Acest lucru se datoreaza si celor 70 km de partii de ski, 23 de lifturi, telescaune si gondole moderne, dar si celor peste 300 de hoteluri, restaurante si locuri de divertisment. Statiunea Bansko este potrivita pentru toate nivelurile de schiori, avand 30% partii ideale pentru incepatori, 45% pentru intermediari si 25% pentru schiorii avansati. Padurile alpine presarate in apropierea partiilor din Bansko adauga unicitate si ofera garantie ca in toate conditiile meteorologice, inclusiv de ceata, este eliminat pericolul de a va dezorienta.