Suntem pe cale sa va spunem ceva inedit, ce nu v-ati astepta sa auziti atunci cand se vorbeste despre Paste si litoral Kundu, Tucia. Este vorba despre Turneul International de KickBoxing care in anul 2017 a bifat deja a doua editie. Inainte de a detalia acest eveniment plin de actiune, haideti sa exploram un pic lumea sportului kickboxing pentru a intelege cu adevarat pasiunea omenilor care il practica.
Prin ce se defineste kickboxing-ul?
In termeni simpli, acest sport este o cominatie intre loviturile membrelor superioare pe care le vedem in box si loviturile membrelor inferioare pe care le vedem in karate. Exista, bineinteles, mai multe variatiuni ale acestui sport si chiar competitii in care participantii se lupta in ring pentru premiul cel mare. Desigur, la polul opus se afla oamenii care considera kickboxing-ul un antrenament de aerobic sau cei care il practica pentru auto-aparare. Multitudinea de feluri in care poate fi parte din viata voastra, face din kickboxing un sport incitant indiferent daca sunteti sportivul sau spectatorul.
Istoria kickboxingului
Karate se practica inca din secolul 19, pe cand kickboxing-ul are o istorie mult mai scurta. Termenul care defineste sportul a fost inventat de un promoter al boxului japonez, in 1950. Initial, cuvantul "kickboxing" era o referinta pentru o combinatie de box Muay Thai si karate.
Popularitatea pe care a castigat-o in Statele Unite a venit mult mai tarziu in 1970. Practicantii americani de karate care lucrau pe baza de contract erau frustrati de limitele de scor din turneele vremii respective si au decis in scurt timp sa-si incerce norocul in ringul de box. Cateva legende ale sportului de atunci, pe care poate le veti recunoase daca aveti o oarecare afinitate cu domeniul sunt Benny “The Jet” Urquidez si Bill “Superfoot” Wallace. In 1979, meciurile au inceput sa fie transmise si la televizor si astfel s-a inregistrat o crestere masiva in popularitate.
Tehnici
Ca in orice alt sport, exista o serie larga de tehnici pe care practicantii le folosesc pentru a dezorienta sau infrange inamicul. Se folosesesc atat mainile cat si picioarele perntru a crea combinatii de lovituri mai mult sau mai putin periculoase. De asemenea, de multe ori inamicul este suprins de niste miscari neasteptate, si astfel dezarmat poate fi infrant mult mai usor.
Reguli ale sportului
In zilele noastre sunt o serie de organizatii care organizeaza si promoveaza meciurile de kickboking. Desi regulile difera in functie de acestia, in general meciurile au intre 3 si 12 runde iar fiecare runda dureaza maximum trei minute.
Fiecare concurent este necesar sa poarte protectii la maini si picioare. Exista si organizatii care permit loviturile sub centura insa cel mai multe dintre ele le interzic. La fel ca in box, sportivii sunt clasificati in functie de greutate iar rezultatul meciului este stabilit in functie de retragerea sau invingerea unuia dintre concurenti.
Pregatire
Pregatirea dinaintea meciului inseamna atrenamente riguroase, in primul rand pentru a capata rezistenta fizica si astfel sa poate lovi si sa fie loviti fara sa piarda meciul. Asta nu se poate traduce decat printr-o consolidare msculara dar si cardiovasculara foarte buna.
Kickboxing cardio
Avand in vedere eficienta kickboxing-ului in regim de training, antrenamentele au fost adaptate si pentru salilele de fitness comune si s-au gasit multi entuziasti care au achesat imediat la idee. Acum, cel mai la moda sunt orele de cardio-kickboxing, in care participantii realizeaza miscarile pe un fundal muzical si in ritm alert. Aceste cursuri se apropie de atrenamentul unui luptator de kickboxing insa sunt mult mai accesibile si totodata ajuta la arderea caloriilor.
Turneul International de Kickboxing Turkish Open 6-9 Aprilie 2017 – a doua editie
Presedintele Federatiei Turcesti de Kickboxing, Salim Kayici, a tinut un scurt discurs de pregatire a a evenimentului din primavara oferind promisiunea unei experiente minunate. Locatia aleasa este una deosebit de selecta si anume resortul WOW Kremlin Palace de pe litoralul Antalyei din districtul Kundu unde se vor desfasura atat competitia cat si cazarea tuturor celor implicati. Presedintele ii indeamna pe toti cei care doresc sa se inscrie, sa-si organizeze timpul in asa fel incat sa poata explora imprejurimile.
Si noi suntem de parere ca acest lucru este indicat atata timp cat competitia are loc in weekend (de vineri pana duminica) si intr-o zona absolut superba – statiunea Kundu din Antalya, Turcia.
Vor fin 12 arene de lupta si o zona separata pentru pregatirea participantilor, incalzire si antrenamente. Deoarece evenimentul este organizat in hotel, masa va fi automat asigurata pe toata durata spectacolului.
Reguli ale evenimentului
Turneul se va organiza in acord cu regulile WAKO iar rundele si durata lor vor fi stabilite in functie de numarul de participanti de la fiecare categorie. Ca si regula generala insa, daca sunt mai putin de 3 participanti intr-o clasa de greutate, ei vor fi automat mutati pentru a concura la o categorie superioara lor. Chiar daca securitatea este asigurata pe tot parcursul evenimentului, organizatorii atrag atentia sportivilor ca inscrierea si participarea in competitie se face pe propria ranspundere, fiecare asumandu-si riscurile aferente luptelor. De asemenea, nimeni nu poate particpa daca nu are o carte de identitate oficiala si valabila si o adeverinta medicala ce atesta ca este apt de a lupta in turneu.
Evenimentul are un site web creat special pentru cei care doresc sa citeasca mai multe informatii sau sa ia legatura cu echipa organizatoare. Daca in schimb doriti sa va inscrieti, aveti la indemana un link separat unde puteti face in siguranta acest lucru.
Turneul International de Kickboxing Turkish Open 2017 este o ocazie unica si neasteptata de a petrece cateva zile de Paste pe litoral in Kundu si de a descoperi o lume fascinanta, cea a luptatorilor de kickboxing. Daca sunteti deja in zona, cu atat mai bine va puteti face loc in program pentru a asista la ceva nou, inedit. Cine stie, poate dupa aceea veti fi curiosi sa incercati varianta mai domoala a acestui sport si sa va bucurati de beneficiile pe care le ofera! In orice caz, kickboxing a luat amploare in ultimii ani si probabil se va bucura de si mai multa popularitatea in viitor.