Ministerul de turism al Greciei a analizat impactul activitatii de turism in economia tarii si a decis sa adopte practica altor tari europene, infiintand o taxa locala diferentiata pe categoriile de clasificare a unitatilor de cazare, indiferent de localizarea acestora. Astfel ca referitor la decizia Greciei de punere in aplicare a taxei turistice locale, dorim sa va informam ca taxa de sedere introdusa prin Legea 4389/2016 si votata in mai 2016, va fi aplicata incepand cu 01.01.2018.
Taxa se va achita de catre turisti la fata locului, iar aceasta variaza in functie de clasificarea unitatii de cazare, astfel:
• 0.5 euro/camera / noapte pentru hoteluri de 1-2 stele
• 1.5 euro/camera / noapte pentru hoteluri de 3 stele
• 3 euro/camera / noapte pentru hoteluri de 4 stele
• 4 euro/camera / noapte pentru hoteluri de 5 stele
• 0.5 euro/ noapte pentru apartamente indiferent de categorie (1-4 stele). Taxa locala aplicabila pentru unitatile de cazare tip apartament este reglementata de Legea 4472/2017, art. 72.
Taxa stipulata prin Legea 4389/2016, art. 53 este aplicabila doar structurilor de cazare din Grecia. De aceea, turoperatorii inregistrati in strainatate nu sunt responsabili de colecatrea taxei, avand in vedere ca doar unitatile de cazare din Grecia sunt abilitate pentru incasarea si plata catre bugetul de stat.
Aceasta taxa turistica locala se aplica tuturor unitatilor de cazare turistica indiferent de localizarea lor: litoral, orase, insule, etc
Insula Thasoss din Grecia, cunoscuta si sub numele de “ Insula Verde”, se afla in Marea Egee, la gurile raului Nestos, are o suprafata de 384.92 de km patrati si o populatie de aproximativ 16,000 de locuitori si a devenit celebra pentru plajele sale curate, cu nisip fin auriu si apa cristalina. Cel mai inalt varf muntos este Ipsarion cu o altitudine de 1,203 metri deasupra nivelului marii. Pe Thassos se ajunge din Keramoti, cu feribotul care circula din 30 in 30 de minute spre Limenas, capitala insulei. Principala activitate in Thassos este bineinteles turismul, urmata de exploatarea lemnului, mierit (marmura alba), productia de ulei de masline si vin, pescuit, apicultura si cresterea de oi si capre. Istoria insulei Thassos este foarte lunga, fiind cunoscuta ca principla sursa de comert cu vin si miere. Astazi, aici sunt multe situri arheologice de vizitat, alaturi de fabricile de marmura alba, faimoasa in toata lumea. Cuvantul “Skala” foarte intalnit pe tot cuprinsul insulei, inseamna “Port”. Mai exact, satul care se afla pe malul marii, este port, o usa catre alt sat din interior, cel din fata fiind construit ca tampon si aparare de raidurile piratilor. Atentie! Ca si curiozitate, daca circulati in interiorul insulei pe bicicleta si nu aveti casaca de protectie, s-ar putea sa fiti oprit si amendat. Cu toate acestea locuitorii sunt gazde foarte primitoare si Thassos a devenit o destinatie foarte cautata de turistii din toata lumea. Mancarea traditionala delicioasa, mierea si vinul, plajele exotice, apa cristalina, dar si serviciile de calitate, la tarife accesibile, fac din Thassos o destinatie de vacanta in care cu siguranta iti doresti sa revii.