Daca ati fost in vacanta in Antalya pe litoral in statiunea Side din Turcia, atunci poate ati fost curiosi si ati aflat deja ca numele acesteia inseamna "rodie".
Desi rodia este folosita de mii de ani, numai recent si-a recastigat popularitatea in lumea moderna. Este un fruct deosebit de gustos care are de asemenea o istorie bogata, multe beneficii nutritive si pentru sanatate si modalitati nebanuite de preparare si utilizare.
Cate putin despre rodie
Acest fruct este originar din Orientul Mijlociu, cel mai probabil din Iran si alte parti ale Asiei. In zilele noastre insa a ajuns sa fie cultivat peste tot in lume si sa fie folosit de numeroase culturi, jucand totodata un rol important in Ayurveda, medicina chineza si cea populara. De asemenea, este considerat un simbol al fertilitatii.
Planta din care ne culegem fructele este un arbust cu multi-tulpina, un copac inalt (atinge intre 6 si 9 metri). Copacul care poarta denumirea de rodiu sau rodier, produce frunze si flori din foioase, rezultand mai apoi fructele. Rodia are o forma aproximativ sferica si varianta in dimensiune, iar culoarea sa pleaca de la nunate de roz intens pana la rosu. Fructul este invelit de o coaja dura, supranumita si haina tabacita, iar la interior se gasesc mici pungute de un rosu luminos, pline de pulpa gustoasa. Aceste pungute carora le spune fruct fals sau seminte, sunt despartite unele de altele printr-o perete de membrana subtire dar si de parti spongioase mai groase. Fructul in sectiune are o structura ce ne aminteste de un fagure.
Macronutrientii, micronutrientii si fitonutrientii din rodie
O mana de boabe de rodie are in total in jur de 144 de calori. Majoritatea rodiei ca fruct este compusa din carbohidrati care provin la randul lor din zaharuri si fibre. Procentajul de proteine pe care le gasim in rodie este de 8%. De asemenea, fructul contine si 12.5% grasimi si la fel ca orice alta planta comestibila, nu contine colesterol. Cea mai bogata resursa de uleiuri grase este chiar in seminte si include linoleic (omega-6), acid oleic, palmitic, palmitoleic, stearic și arahidonic.
Rodia este bogata in vitaminele C si K, dar contine si o parte din vitaminele B (B1, B2, B3, B5, B6), si vitamina E. Cand vine vorba despre minerale, rodia este foarte bogata in potasiu dar contine si cupru, magneziu, mangan, calciu, fier, zinc si fosfor.
Fitonutrientii sunt compusi care au o gramada de beneficii pentru sanatatea noastra. Rodia este un fruct privilegiat pentru ca are in componenta sa mai bine de 100 de fitonutrienti diferiti. In mod specific, rodica contine acid elagic, cafeic, luteolina si acid punici. Toti acesti patru compusi sunt asociati cu preventia cancerului, in special al celui de prostata. In plus fata de asta, tot continutul rodiei este antioxidant, antiviral, antibacterial, si antifungic.
Cum este mai bine sa consumam rodia – fruct, suc sau supliment?
Sunt trei modalitati de a ne bucura de acest minunat dar al naturii, si alegerea ar trebui facuta in functie de preferinta dar tinand cont si de beneficiile pe care le are fiecare asupra sanatatii si pe care le vom detalia in continuare. Astfel, variantele din care putem alege sunt:
-
rodia ca fruct
-
suc fresh din rodie
-
supliment alimentar
Cea mai comuna recomandare a specialistilor este ca fructele sa fie consumate proaspete si crude, asa cum ni le ofera natura. Aceata este calea cea mai sanatoasa, vindecatoare, preventiva si care ne aduce cele mai multe beneficii. Inteligenta naturii depaseste puterea noastra de intelegere si cea mai buna cale este de a respecta armonia interna a acesteia si a corpului nostru atunci cand e vorba despre sanatate.
Intr-adevar cateodata este vorba despre comoditatea de a consuma un suc fresh sau de a consuma un supliment alimentar (subiecte pe care le vom acoperi imediat) insa efortul de a curata si pregati o rodie poate deveni o placere.
In Turcia in mod special, veti gasi la tot pasul suc proaspat din rodie, mai ales pe litoral. Atunci cand faceti alegerea de al cumpara va ganditi constient sau inconstient la concentratia de vitamine, minerale si antioxidanti pe care ii veti consuma. Totusi, asta nu se aplica si sucurilor comerciale, imbuteliate si procurate din magazine, fiind procesate si lipsite astfel de calitatea nutritionala. Atunci cand va cumparati un suc de rodie care nu este prospat preparat in fata voastra, este necesar sa va asigurati cu privire la anumite aspecte:
-
sa nu fie fabricat din concentrate;
-
sa nu aiba aditivi (zahar, arome, coloranti);
-
sa nu fie un mix din fructe (sucul de mere este deseori folosit ca un diluant ieftin);
-
sa nu apara ca "punch" sau "cocktail" pe eticheta;
-
sa fie vandut intr-o sticla si nu in recipient de plastic sau alt material;
O alta varianta care devine din ce in ce mai populara in zilele noastre este cea a suplimentelor alimentare iar rodia nu a intarziat sa apara in lista de optiuni avand in vedere bogatia nutritiva pe care o ofera. De aceea, astfel de fruct este disponibil in varianta de pastila, capsula sau pudra insa parerea specialistilor este ca nutrientii izolati au un potential mult mai redus decat varianta proaspat consumata a rodiei.
Efecte adverse ale rodiei
Astfel de reactii nu au fost raportate indiferent de forma in care se consuma rodia. Totusi, daca se luati si alte medicamente in timpul vacantei in Side, trebuie sa tineti cont de anumite precautii. Proprietatile rodiei sunt foarte puternice si poate interactiona cu anumite medicamente cum ar fi cele pentru tensiune, colesterol si altele.
In concluzie, daca va aflati in vacanta de vara pe litoral in Side, puteti sa cumparati cu incredere o rodie si sa o consumati dupa preferinte, in timp ce va bucurati de aerul mediteranean si de efectul vitaminelor asupra corpului. Cu siguranta dupa gustul dulce-acrisor veti simti ca aveti mai multa energia sa va plimbati pe faleza sau sa mai faceti o baie in mare. In orice caz, aerul sarat si atmosfera placuta ar trebui sa va dea curaj sa incercati moduri noi de a gusta rodia, spre exemplu in salata.