top

Oferte vacante strainatate 2025 Litoral 2025 Bulgaria Sveti Vlas
BulgariaEgiptGreciaTurcia

Oferte Litoral 2025 Sveti - Vlas

Oferte cazare si hoteluri pentru Litoral 2025 Sveti - Vlas

Oferta pentru Litoral 2025 Hotel Amore Beach 4* - All Inclusive Light

Hotel Amore Beach 4*

Oferta Litoral 2025 Sveti Vlas > Bulgaria
All Inclusive Light
De la: 43 euro de pers/noapte valabil pentru Litoral 2025
Early Booking
-25%
Oferta pentru Litoral 2025 Hotel Paradise Beach Residence 5* - Ultra All Inclusive

Hotel Paradise Beach Residence 5*

Oferta Litoral 2025 Sveti Vlas > Bulgaria
Ultra All Inclusive
Nota TripAdvisor:
De la: 57.5 euro de pers/noapte valabil pentru Litoral 2025
Early Booking
-15%
Oferta pentru Litoral 2025 Hotel Sineva Beach 4* - All Inclusive

Hotel Sineva Beach 4*

Oferta Litoral 2025 Sveti Vlas > Bulgaria
All Inclusive
Nota TripAdvisor:
De la: 45.1 euro de pers/noapte valabil pentru Litoral 2025
Early Booking
-20%
Oferta pentru Litoral 2025 Hotel Tiva Del Mar 4* - All Inclusive

Hotel Tiva Del Mar 4*

Oferta Litoral 2025 Sveti Vlas > Bulgaria
All Inclusive
Nota TripAdvisor:
De la: 33.07 euro de pers/noapte valabil pentru Litoral 2025
Early Booking
-20%
Oferta pentru Litoral 2025 Hotel Voya Beach Resort 5* - Ultra All Inclusive

Hotel Voya Beach Resort 5*

Oferta Litoral 2025 Sveti Vlas > Bulgaria
Ultra All Inclusive
Nota TripAdvisor:
De la: 70.5 euro de pers/noapte valabil pentru Litoral 2025
Early Booking
-15%

                Markus Frick, un student din Londra, a reusit sa tranforme ceea ce pentru noi este mult asteptata vacanta pe litoral in statiunea Sveti Vlas, in nimic altceva decat lucrarea sa de dizertatie! In articolul scris de el si documentat din surse oficiale, Markus cauta sa afle care este impactul dezvoltarii turismului asupra statiunii mai sus numite de pe riviera bulgareasca. Noi ne-am propus sa ne imbarcam in aceeasi calatorie, din curiozitate, si nu puteam pleca fara sa va luam, macar virtual si pe voi la bord.

                Istoric

                Poate nu multi dintre voi stiti ca plajele din Bulgaria erau destinatii foarte populare pentru toate  tarile din blocul comunist in perioada 1960-1980. Dupa caderea sistemului in Europa de Est, la inceputul anilor 1990, Bulgaria si-a pierdut principalii parteneri economici ceea ce a condus tara in criza devenind rapid una din cele mai indatorate tari din lume (9 miliarde de dolari).
               
Guvernarea post-comunista a investit cu prioritate in sectorul turismului, in infrastructura si privatizare, insa aceasta strategie a fost din pacate un esec  total, profitul scazand de la 0.30% in 1985 la 0.16% in 1992. Lucrurile nu s-au indreptat spre mai bine nici cand in 1994 au revenit la putere cei din structura comunista, tara cazand intr-o criza si mai mare ca inainte. Pe vremea aceea, 26 de banci au intrat in insolventa si astfel companii dar si oameni de rand si-au pierdut economiile. Existau zvonuri conform carora una din cauzele hiperinflatiei era devalorizarea artificiala a monedei locale pentru ca cei deveniti bogatasi peste  noapte sa cumpere facilitati turistice (printre altele) la preturi mai mici. La fel, se mai spunea ca personaje din mafia bulgareasca au cumparat in aceasta perioada hoteluri in principal pentru a spala bani.
               
Cu putin noroc, in 1997, dupa mai multe proteste, un nou guvern a venit la putere cu un plan pentru ca Bulgaria sa intre in UE in maxim 10 ani. De atunci, investitiile au fost din ce in ce mai mari, culminand cu anul 2007 (acelasi an in care Bulgaria a intrat in Uniune). In mod natural, toti acesti bani investiti au influentat dezvoltarea turismului, in special prin construirea de noi resorturi in statiunile de litoral. In doar cativa ani, riviera bulgareasca s-a modernizat atat de mult incat a devenit de nerecunoscut.
               
Totodata, in lumina noii situatii, si-au facut aparitia pe piata bulgareasca, companii aeriene low-cost precum EasyJet si Wizz Air  care s-au bucurat de un real succes, extinzandu-si astfel rutele si frecventa  zborurilor  in mod constant. La scurt timp dupa, li s-au alaturat si Ryanair si Pegasus, facand din Bulgaria o destinatia de 10 ori mai accesibila.

                Evolutia turismului in statiunea Sveti Vlas

                Aceasta destinatie gazduieste turisti tineri din Anglia, Germania, Olanda, Rusia, Scandinavia dar si Bulgaria. Spre deosebite de Sunny Beach si Nessebar, aceasta locatie nu este la fel de agitata si zgomotoasa tocmai de aceea atrage in principal cuplurile si familiile cu copii.
               
In secolul 2 inainte erei noastre, grecii si tracii au gasit un mic sat numit Larissa. In timpul secolului 14, acelasi sat acum devenit orasel a fost redenumit dupa sfantul pe care il idolatrizau pe vremea aceea mestesugarii si lozuitorii din zona. Apoi, in perioada otomana a fost numit Manastiri (deoarece in apropiere sunt 5 manastiri). Cand Bulgaria a castigat independenta in 1886, a redenumit orasul Sveti Vlas iar de atunci si pana in 1920 a fost locuit de greci.
               
Masa turistica pe care o intalnim in sezon in zilele noastre nu s-a instalat decat recent, pentru ca majoritatea facilitatilor din statiune au fost construite abia de la jumatatea anului 2000. O mare parte din ele au fost contruite de compania Dinevi Group detinuta de fratii Dinevi a caror mama a fost primar al orasului pentru nu mai putin de 30 de ani.
               
Acum, statiunea are si ceea ce se numeste Dinevi Marina, cel mai mare port din Bulgaria cu o capacitate de 300 de iahturi si vizitatori din toata lumea. Cea mai veche parte a orasului se numeste Vlas Nord si cea mai noua Vlas Sud.

                Interviuri si conversatii

                Markus a aplicat o serie de chestionare insa a completat aceasta etapa si cu o serie de interviuri locale cu oamenii care lucreaza in domeniu si care sunt cei mai in masura sa vorbeasca despre destinatie.
               
In timpul unei discutii cu un vanzator din zona de Nord, acesta s-a aratat suparat pentru ca nu a plecat in strainatate atunci cand avea ocazia. Acum, zice el, este “blocat in Bulgaria” unde sunt “10,000 de mafioti si restul dintre noi sclavi”. Desi a avut discutii si cu alti localnici, un patron de restaurant si unul de hotel, ei s-au aratat satisfacuti si multumiti de profitul pe care il au, nelasand insa impresia ca sunt prea instariti. Mergand pe aceeasi linie, si ospatarul s-a plans de salariul prea mic, chiar si in conditiile in care cazarea si mesele erau asigurate gratuit de catre complex. Pentru a intelege mai bine, salariul lui este de 250 de leva pe luna, echivalentul a 127 de euro, plus un comision de 3% din vanzarile restaurantului si bacsis. La momentul interviului, respectivul participa la niste cursuri de engleza si isi incepuse si scoala de soferi. Visul lui este sa devina “sofer in Europa” si sa ajunga sa-si cumpere “un laptop”.
               
Proprietarul de hotel a povestit ca a locuit in acelasi loc in care este hotelul, inca de cand era copil si ca a inceput ca construiasca unitatea impreuna cu sotia lui, putin cate putin. Acum, hotelul are 5 etaje si 38 de camere.
               
In concluzie, sunt foarte multe povesti ascunse in inima statiunii Sveti Vlas, pe care poate nu le veti auzi in timpul vacantei voastre pe litoral. Insa, noi credem ca daca va aplecati urechea catre localnici veti cunoaste si alte fatete ale locului, dar si a oamenilor care va servesc in fiecare zi si pe care poate altfel nici nu ii observati. Fiecare dintre noi are o poveste ce merita auzita, daca sunteti interesati si de povestea oamenilor si a locurilor pe unde mergeti, nu trebuie decat sa ascultati.

       Sveti Vlas este o statiune turistica ce s-a dezvoltat foarte rapid in ultimii ani, fiind situata la 10 km nord de orasul Nessebar si 2 km de Sunny Beach. Orasul a fost fondat in secolul II de traci, sub numele de Larisa,  iar mai tarziu, in secolul XIV, a adoptat numele de Sveti Vlas – patronul comerciantilor, a crescatorilor de vite si vindecator. Pe langa manastirea ridicata in numele lui, au mai existat 4 bierici, dar toate au fost distruse de raidurile piratilor in secolul XVIII, ruinele aestora insa, se mai pot vedea si vizita inca, in zilele noastre. Sveti Vlas se afla la poalele Muntilor Balcani si s-a dezvoltat in ultimii ani devenind o destinatie de vara moderna, cu hoteluri noi si infrastructura turistica de ultima ora, cu o plaja frumoasa si lunga de peste 1.5 km. Statiunea are hoteluri de diverse categorii si tarife, majoritatea dintre ele functionand in sistem de all inclusive, iar Marina Dinevi este cel mai mare port de iahturi cu o capacitate de peste 300 de ambarcatiuni si facilitati excelente. In fiecare an Sveti Vlas atrage mii de turisti datorita climatului sau bland, plajelor insorite si numeroaselor oportunitati de distractie, devenind locul favorit pentru cei ce cauta vacante de calitate si facilitati excelente.
Recomanda ofertele pe retelele sociale
           
Constantin si ElenaDuni Royal ResortKavarnaKranevoNessebarNisipurile de AurObzorPomorieSunny BeachSunny DaySveti Vlas
Testimoniale
Condiții excelente de cazare și tratament in raportul preț/ calitate...
Ratings and Reviews Powered by TripAdvisor
logo tripadvisor
© TripAdvisor 2024
Puteti plati cu...
card maestro card mastercard card masterpass card visa

Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020

Toate drepturile rezervate FamilyTravel 2005 - 2024
Site web realizat de webis.ro